fredag 10 december 2010

Lussekatter

Innan första advent så passade vi såklart på att baka lussekatter...Mina barn älskar att baka & när de vankas julbak med lussekatter & pepparkakor då står de på kö för att få göra sina egna grejjer =)

Äldsta sonen gör sina bullar
Dottern är annars den som hjälper mig mest i köket

fast även minsta sonen gillar att kolla på när mamma pysslar i köket =)


Jag hann oxå baka lite & de blev både vanliga bullar & sedan vanliga lussekatter

Barnens plåt med deras fina bakverk

Mina lussekatter på jäsning
Receptet jag använde i år tog jag från recept. nu
Annas saftiga lussebullar
50 gram jäst
5dlmjölk
150gram smör
250gram kesella
2dl socker
1gram saffran
salt
16dl mjöl

Gör så här

Smula ner jäst i en bunke & värm sedan jästen till 37grader innan du blandar ner den i jästen så jästen löser sig. Dela sedan upp smöret i bitar och blanda ner den i bunken tillsammans med kesellan, sockret, saffranet & saltet.
Tillsätt sedan mjölet eftersom till det blir en smidig smet för att sedan låta den jäsa i en timme.
Baka sedan ut degen och rulla till lussekatter lr va du nu vill göra & tryck sedan ned russin för att sedan låta dem jäsa ytterligare 45 min innan du penslar på ägg & låter dem gräddas mitt i ugnen ca 5-8min tills de är gyllenbruna i 225grader
Sedan är det bara & njuta =)
* Jag brukar alltid när jag bakar vetebullar vilken sort det nu är ha rumsvarmt smör istället för smält smör eftersom jag tycker de blir saftigare då. Sedan så jobbar jag oxå min deg i ca 5 min i maskinen*

1 kommentar:

Sandra sa...

Vad använder du istället för kesella så även T kan äta?